Beton Parlatma ve Endüstriyel Zemin Uygulamaları

E-Posta Adresimiz info@ascyapi.com.tr

Telefon 0216 606 06 17

Beton Parlatma

Ana Sayfa » Beton Parlatma » Beton Parlatma

Beton Parlatma, özel yüzey silim makineleri ve elmas bıçaklarla kirli görünümlü beton yüzeylerin sırasıyla kazıma, honlama ve parlatma basamaklarıyla aşındırılıp özel zemin kimyasalları ile mermer ve granit parlaklığına ulaştırılmasıdır. Beton parlatma kesinlikle bir yüzey kaplama yöntemi değildir, beton zemine çevreye zararlı hiçbir kimyasal uygulanmaz. Bu yüzden tamamen çevre dostu, çok uzun ömürlü ve ekonomik zeminler elde edilir. Beton parlatma geleceğin zemin teknolojisi olarak gösterilmektedir.

Beton parlatma uygulamalarının diğer zemin alternatiflerine oranla birçok üstün yanı bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir. • Beton dayanıklılığını arttırması • Beton tozumalarını tamamen engellemesi • Düşük uygulama maliyeti • Bakım ve temizleme kolaylığı • Düşük bakım masrafları • Işık yansımalarını arttırarak enerji tasarrufu sağlaması • Betonun kayma direncini arttırması • LEED sertifikasına uyumlu olması Parlatılmış betonun ortalama kullanım ömrünün diğer yüzey kaplama alternatifleriyle kıyaslandığında kat kat fazla olması, beton parlatma uygulamalarının depolarda, üretim tesislerinde, büyük mağaza ve yapı marketlerde, ofis binalarında, otellerde, hastanelerde, restoranlarda okullarda, hastanelerde, otoparklarda ve devlet binalarında tercih edilmesinin en önemli sebebidir. Özellikle yoğun ayak trafiğinin olduğu ve ağır iş makinelerinin ve forkliftlerin çalıştığı zeminlerde dayanımının çok fazla olması ve tekerlek izlerini en aza indirmesi sebebiyle en uygun zemin çözümüdür. Beton yüzeyler bir kere parlatıldıktan sonra temizlenmesi sadece paspas ve su ile çok kolay bir şekilde yapılabilir, cila, wax ve herhangi kaplama malzemesi kullanılmasına gerek olmadığından, kimyasal maliyetleri, uygulama süresi ve işçilik maliyetleri de ortadan kalkmış olur. Parlatılmış beton yüzeylerin kayma direnci, sadece perdahlanmış beton yüzeylere oranla çok daha fazladır. Parlatılmış beton, ahşap döşemeler, mermer ve granite oranla yaklaşık %40 daha az kaygan bir zemindir. Parlatılmış beton yüzeylerin ışığı mükemmel bir şekilde yansıtması ise otel lobileri, ofisler ve restoranlar için en önemli estetik faydalarından biridir. Ayrıca üstün ışık yansıtma özelliği sayesinde aydınlatma için gerekli ışık miktarında önemli oranlarda düşüş sağlar ve %40lara varan elektrik tasarrufu sağlamaktadır. Beton yüzeyler parlatıldıktan sonra kullanılacak değişik özelliklerdeki sealer ürünleri sayesinde hem beton parlaklığını ve görünümünü daha da mükemmelleştirmek hem de beton zeminin suya, yağlara asitlere ve her türlü kimyasallara karşı direnç kazanmasını sağlamak mümkündür. Ayrıca iç ve dış mekanlar için özel üretilmiş boyalarla beton zeminlerinizi renklendirerek, dayanıklı ve dekoratif zeminler elde etmek de mümkündür. Betonun üzerine hayal gücünüzle sınırlandırılmış, dekoratif şekiller yapmanın yanı sıra, firma logoları, uyarı ve işaretler ve ayırıcı çizgiler uygulamakta mümkündür. Kullanılan beton renklendirici boyalar transparan olup, beton içine penetre olur. Betonun içine nüfuz eden boyalar betonun kendi yapısını kapatmadan, betonu renklendirilir. Yüzeye sürülen boyalar gibi aşınması, kazınması, kalkması ve silinmesi mümkün değildir. Beton renklendirme eski ve yeni betonlara uygulanabilir.

28 günlük kürlenme süresini doldurmuş her türlü beton zemin parlatılabilir. Parlatma için beton zeminin yeni veya eski olmasının bir önemi yoktur. Tabii ki taze ve güzel bir şekilde perdahlanmış beton yüzeyler, eskimiş, aşınmış, çok kötü durumdaki beton yüzeylere oranla daha az kazıma, honlama ve parlatma basamağına ihtiyaç duyduklarından, parlatma prosesi de daha hızlı ve ekonomik olur. Yüzeyi çok kirli, çatlaklar ve çukurlar bulunan beton yüzeylerin tamiratı yapılarak parlatılması da mümkündür, tabi ki beton yüzey parlatma basamaklarına başlamadan önce, yüzey ne kadar güzel ve sorunsuz ise parlatma sonrası elde edilecek yüzey de bir o kadar kusursuz ve güzel olur. Sert beton yüzeylerin parlatma prosesi sonucu elde edilen parlaklık düzeyi, yumuşak betonlara oranla çok daha çarpıcı ve estetik olmaktadır. Eğer parlatılacak zemin çok güzel bir şekilde perdahlanmış, beton döküldüğünde hava kabarcıklarının tamamen çıkartılması için vibrasyonu iyi bir şekilde yapılmış, betonun çatlamasını engellemek için Polipropilen Lif katkıları kullanılmış ise parlatıldıktan sonra elde edilecek sonuç da bir o kadar mükemmel ve estetik olur.

Sıvı yüzey sertleştiriciler ile betonun yoğunluğunu arttırmak ve yüzeyini sertleştirmek, betonu parlatmaya hazırlamak konusunda oldukça önemli bir basamaktır. Beton yüzeyini mümkün olan en iyi parlaklık derecesine kadar parlatabilmek için yüzey sertleştiricilerin kullanılması gereklidir. Lityum içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler betonun içine penetre olarak çimento ile reaksiyona girer, yüzeyi genleştirerek sertleştirir ve betonun tozumasını tamamen ortadan kaldırır. Özellikle yumuşak beton zeminlerde sıvı yüzey sertleştiricilerin kullanılması çok daha önemlidir. Eğer zemin çok yumuşak ise sıvı yüzey sertleştiricilerin zemine birkaç kat uygulanması gerekebilir. Sıvı yüzey sertleştirici kullanılmayan yumuşak beton zeminlerde kazıma ve honlama basamaklarında betonun dağılması ve agregaların koparak zeminde çukurlar bırakması gözlemlenebilir.

Beton zeminlerinin gözeneklerini açmak ve kiri uzaklaştırmak için birkaç basamak silim yapıldıktan sonra lityum içerikli sıvı yüzey sertleştirici kullanılması beton zeminlerinizin tozumasını tamamen engelleyecektir. Parlatma basamakları beton zemininizin darbe dayanımını ve mukavemetini arttıran, estetik olarak çok daha güzel görünmesini sağlayan ve tozumayı engellemeye katkıda bulunan basamaklardır.

Eski beton zeminlerinin gözeneklerini açmak ve kiri uzaklaştırmak için birkaç basamak silim yapıldıktan sonra lityum içerikli renkli sıvı yüzey sertleştiriciler kullanılarak beton zeminlerinizin hem tozumasını engellemek hem de renklendirmek mümkündür. Tabi ki renklendirildikten sonra parlatılan zeminler çok daha estetik olacaktır.

• Tek uygulamada beton ömrü boyunca dayanım sağlar. • Beton tozumalarını tamamen engellediği gibi beton zeminlerin nefes almasına da olanak verir. • Yoğun ayak trafiği ve forklift, kamyon gibi ağır endüstriyel araçların dolaştığı zeminler için en uzun ömürlü ve en ucuz zemin seçeneğidir. • Yüzey mukavemeti çok fazladır. • Diğer alternatifleriyle kıyaslandığında bakım maliyeti en az olan zemin seçeneğidir. Beton bir kere parlatıldıktan sonra 5-10 sene sadece su ve paspas ile temizlenmesi yeterlidir. Çok uzun süreler sonra dışarıdan gelen kum ve benzeri abrasif maddeler yüzünden yüzeyde çok küçük çizikler oluşabilir. Bu çizikler parlaklığın ilk günkü mertebeden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu aşamada ise son 2-3 silim basamağı tekrarlandığında, betonunuz ilk günkü parlaklığını geri kazanır. • Beton mekanik olarak elmaslarla bir kere parlatıldığında, herhangi bir kaplama malzemesi gibi soyulması veya kalkması söz konusu değildir. Parlaklığını çok çok uzun süre korur. Parlatıldıktan sonra cila veya parlatıcı kimyasal kullanılmasına gerek yoktur. • Aşınmalara karşı çok dirençli olduğundan, kullanım ömrü en uzun zeminlerden biri denilebilir. • Yanmaya karşı tamamen dirençlidir. • Uygulaması çok kolaydır ve uygulama sırasında zemin kullanılmaya devam edilebilir. Örneğin bir fabrika, depo, otopark, veya büyük süpermarketlerin beton zeminleri parlatılırken, zemin kullanılmaya devam edilebilir. • Kokusuzdur ve uçucu organik bileşikler içermez. • Işığı yansıtma özelliği sayesinde aydınlatma masraflarını %40’a kadar azaltır. • Asit ve her türlü kimyasallara ve suya dayanıklıdır. • CHPS sertifikası (Collaborative for High Performance Schools). Parlatılmış beton tamamen hijyenik olduğundan ve alerjik olmadığından gıda işleme tesislerine uygundur. Ayrıca Amerika’da bütün okul zeminleri parlatılmış betona dönüştürülmektedir. • NFSI (National Floor Safety Institute) Sertifikası. Kaymaya karşı yüksek sürtünme katsayısı. • OSHA & ADA sürtünme katsayısı gereksinimlerini fazlasıyla karşılar. Kuru zeminlerde kayganlık parametresi 0,59 ile 0,86 ADA (American Disability) arası, ıslak zeminlerde kayganlık parametresi 0,50 ile 0,79 ADA arası ile parlatılmış beton yüzeyler en güvenli yüzeyler arasındadır. • Çevreye dost, “yeşil bina” ürünü doğaya saygılı uygulama prosedürü olarak bilinmektedir. • Eski veya yeni projelerde parlatılmış beton kullanılması LEED sertifikası için puan kazanmanıza yardımcı olur.

Hayır, agregaların gözükmesi istenmiyorsa, ilk silim basamağı daha ince elmas tanecikleri bulunan taşlarla yapılarak, betonun sadece yüzey kısmının parlatılması sağlanabilir. Eğer beton yüzeyinde derin çizikler veya çukurlar varsa bu çizik ve çukurları yok etmek için beton yüzeyi çukurların en alt noktasına kadar silinerek bu çukurlar ve çizikler yok edilir. Bu durumda betonun içindeki agregalarda ortaya çıkartılmış olunur.